Questions - you got 'em; answers - we got 'em

64 – ’Born again’ monitor mix, smilende Århus, gjorde du/ville du?, rimsmede, julealbum?

Fra: Johnnyangel94@aol.com

Hej Ian

Du min absolutte favoritsanger og –skriger, mange tak for de dedikerede autografer, som jeg modtog fra dig sidste år. Mit spørgsmål drejer sig om tiden med Black Sabbath og albummet med dig og bandet ’Born again’. Gennem årene og i adskillige interviews har du nævnt et ’ekstra nummer’, som blev indspillet til albummet, men som dog aldrig blev udsendt. Du nævnte også, at du har det originale (og antageligt ’bedre’) mix af hele lp’en.

Jeg kan forestille mig, at jeg også taler på vegne af de mange fans derude, som også elsker dette album og dit korte men tidløse arbejde med Black Sabbath – har du nogensinde overvejet måske på et eller andet tidspunkt at gøre det nævnte nummer og det originale mix (sammen med formodentligt mange andre ’guldklumper’ fra din karriere) tilgængelig for de mange Deep Purple- og Black Sabbath-fans ? Jeg kan forestille mig, at det ville passe fint til en kommende Purple- eller Gillan-box, da Sabbath-lejren lader til at have glemt denne utrolige æra og konsekvent kun ønsker at udsende sjældenheder og opsamlinger fra Mark 1-konstellationen. Rigtig mange tak for at du vil bruge tid på dette – måske vil du formulere et svar og nogle tilbagemeldinger på mit forslag! Tak igen Ian!!

Mange hilsener
Johnny (Joe) Angel
Chicago

Kære Joe/’Hey Joe’ (de gamle sange er altid de bedste – red.)

Tak for de venlige ord. For nogle måneder siden fik jeg denne Sound Audigo gismo box for at kunne overføre alt analogt til digitalt.; så jeg satte mig med ca. 600 gamle kassettebånd og brugte nogle dage på at ordne og sortere i dem. Godt nyt og dårligt nyt…Jeg fandt masser af materiale, som jeg fuldstændig havde glemt; demoer, out-takes, tidlige mixninger, øve-sessions, interviews og alt muligt interessant materiale fra de seneste ca. 20 år; alt var i fin stand. Èn af de uvurderlige ting jeg fandt, var monitor-mix’et af ’Born Again’, dét selv samme bånd som jeg af og til har refereret til. Alle sangene var anført (hele albummet) og håndskrevet på vedlagt papir, Manor Studios osv. Forestil dig min skuffelse, da jeg kun fandt tre sange på båndet, Trashed, Digital Bitch og én mere (jeg har glemt hvilken, da det er et stykke tid siden, og jeg har ikke været hjemme i seks uger). Men jeg har stadig en del perler, jeg skal gå igennem med henblik på en mulig udgivelse, og hvem ved, måske var kassettebåndet i den forkerte box, og det rigtige vil måske dukke op. Jeg skal stadig undersøge mere. Blot én ting mere. Jeg må være fejlciteret (ser man dét). Jeg kan ikke erindre nogle ekstra numre med sang på. Jeg mener, der var nogle ufærdige instrumentalnumre fra Born Again-indspilningen, og muligvis (selvom jeg ikke kan huske det) nogle tidlige vokaler, som skulle have været slettet, men som ikke blev det. Under alle omstændigheder så er det for mig sådan, at det er, hvad det er, nemlig et meget specielt album.

Hilsen, ig

Fra: hrd1909@worldonline.dk

Hej Ian

Inden jeg stiller dig spørgsmålet, som har plaget mig i mere end 20 år, så lad mig sige hvor positivt overrasket jeg var, da jeg lyttede til det nye DP-album ’Bananas’. Jeg købte det i går og har lyttet, virkelig lyttet, til det 3 gange og spillet det 5-6 gange som baggrundsmusik, mens jeg lavede noget andet. Jeg synes I har fat i noget! Jeg kan lide det! Jeg må indrømme, at den eneste grund til at jeg købte det var, at jeg skal til koncerten i Århus d. 29. november. Og jeg ønskede ikke at ødelægge min oplevelse ved at der var 5-6 sange, som jeg ikke kendte. Men hvad skal jeg sige ? Skam få mig. Hvis du vil vide, hvordan jeg ser ud, så kig bare efter den smilende idiot på 5. række, som kender teksten til alle de nye sange.

Men nu videre til spørgsmålet. I København 1983 var ekstranumrene med Black Sabbath ’Paranoid’ og ’Smoke on the water’. Men i hvilken rækkefølge. Det kan måske virke som et irrelevant spørgsmål, men én af mine venner og jeg har diskuteret det utallige gange gennem de seneste 20 år.

Vi ses i Århus d. 29. november. Jeg kan næsten ikke vente. Fortsæt det gode arbejde.

Kærlig hilsen
Henrik

Hej Henrik

Tak for dit brev og dine kommentarer. Det var svært at få øje på dig forleden aften, da hele 5. række i Århus var ét stort smil. Med hensyn til spørgsmålet om ekstranumrene med Black Sabbath; det må have været ’Smoke on the water’ først og derefter ’Paranoid’. ’Smoke..’ har været en gestus til min Purple-forbindelse, men vi vil helt sikkert ikke have afsluttet koncerten med den.

Hilsen ig

Fra: Aureiio.Santos@senior.com.br

Mit navn er Aurelio, og jeg er fra Brasilien (kendt af jer som Brazilien). Allerførst vil jeg sige tak for al den fantastiske musik, som du har begejstret os med gennem alle disse år. Jeg købte ’Bananas’ for to dage siden, og jeg er vild med det, sikken et fantastisk album! Har læst mere end én gang, at du ikke forsøger at undgå de vanskelige spørgsmål, så her kommer et : har du nogensinde i din karriere haft problemer med narkotika ?

Et andet vanskeligt spørgsmål : Hvis du blev inviteret af Ritchie Blackmore til at medvirke på et Blackmores Night-album, hvad ville du så svare ?

Jeg tæller dagene frem til min første Deep Purple-koncert i Curitiba. Jeg er sikker på, at det bliver en uforglemmelig aften.

P.S. Kan du sige mig, om Deep Purple er sidst på plakaten ?

Bedste hilsener
Aurelio

Hej Aurelio

Tak for dit brev og dine spørgsmål fra Brasilien. Som du ved på dette tidspunkt, blev koncerten i Curitiba aflyst i sidste øjeblik efter noget forbløffende pjat fra myndighedernes side. Alle papirsagerne var i orden, og alle tilladelser var blevet givet og underskrevet i god tid. Så vi kan kun undre os over beslutningstagernes talent og motiv. Jeg vil holde mine mistanker for mig selv, da der arbejdes på at få en koncert stablet på benene en gang i fremtiden, og jeg vil ikke forplumre mulighederne. Hvad jeg kan sige er, at vi var begejstrede over det brasilianske publikums reaktion i almindelighed, og vi glæder os til at vende tilbage, især til Curitiba.

Da vi lukkede gæstebogen her på Caramba, var det med stor sorg, fordi et åbent, ucensureret forum i teorien er en vidunderlig ting. Men det fungerer aldrig på den måde, vel, og misbruget fra en lille gruppe cyber-fascister gjorde det umuligt at fortsætte. Jeg tror ikke, at Caramba er den eneste webside, der har måttet sige stop! Så nu har vi Q&A, og da vi skiftede, lovede jeg at censuren kun ville gælde uforskammet materiale; okay det er et subjektivt skøn, men sådan er det altså.

Under alle omstændigheder, standardsvaret på dit spørgsmål plejede at være ’..ja, jeg kan ikke få fat i noget’, men jeg tror ikke det er sjovt mere. Fakta er, at vi ikke bevægede os ind på de områder og at vi konsekvent undgik noget af dét forfærdelige, som vores samtidige ofte gennemgik. Jeg røg ikke min første joint, før jeg var 38 eller 39 år gammel. Faktisk er det ikke helt sandt. Jeg prøvede faktisk noget på turné i USA i begyndelsen af 70’erne, som jeg fik af en sanger/trommeslager, som skal forblive anonym. Det havde en forbløffende fysisk effekt på min seksualdrift, som varede tre lange, hårde, pinefulde dage, og som fuldstændig fik mig fra narkotika.

Som svar på dit hypotetiske andet spørgsmål, vil jeg sige, at den sten har bedst af ikke at blive vendt. Efter så lang tid, synes jeg, det er bedst, at vi kommer videre i livet og undgår betændte spekulationer. Så det ville blive et høfligt ’tak’, men et ’nej tak’.

Hilsen ig

Fra: swanndog71@msn.com

Kære Ian

Jeg vil bare sige, at ’Bananas’ er et rigtigt rockende album. Ganske vist er jeg stor fan af 1970’ernes DP såvel som 80’ernes albums (’House of blue light’ er en af mine favoritter blandt alle). Men de seneste års sammensætning med Morse og nu Airey er fantastisk. For nogle få år siden kørte jeg ud af landevejen med radioen tændt, da den vildeste sang startede. Da dj’en annoncerede, at det var den nye sang med Deep Purple med titlen ’Any Fule Kno That’, vidste jeg, at jeg måtte høre hele albummet. Så jeg købte ’Abandon’. Derefter ’Purpendicular’. Nu ’Bananas’. Musikken. Teksterne. Indstillingen. WOW! Det er en skam at nutidens amerikanske radio ikke sætter pris på jeres aktuelle musiks talent og magi, og at de undlader at spille den til fordel for alt dét møg, de forurener æteren med nu om dage.

Jeg vil gerne spørge: Hvor får du inspirationen fra til dine meget særegne og unikke tekster ? Hvad læser du som inspiration ? Er der nogle særlige forfattere eller digtere ? Den måde du bruger ord, udtryk og blander sætninger er enorm fed. Du er en rimsmed. Der findes ikke mange – om nogen – nu om dage. Hvis du strandede på en ø med kun én plade/cd (selvfølgelig under forudsætning af at øen havde strøm til stereoanlægget), hvilket album ville du så vælge at tage med ?

DP lavede én fantastisk koncert her i Oklahoma City for to år siden med Skynyrd og Nugent. Jeg håber meget, at I kommer tilbage på jeres ’Bananas’ tour. Jeg er ham, der vil råbe ’Razzle Dazzle’! Tak for musikken gennem alle årene. Mange hilsener. God ferie og atter mange tak!

Shannon Don Wann
Midwest City, Oklahoma

Hej Shannon Don Wann

Mange tak for dine venlige ord og dit spørgsmål. For øjeblikket har jeg omkring 30 sange under forberedelse, og de er især inspireret af begivenheder eller tanker, snarere end af forfattere og digtere. Misforstå mig ikke; jeg skylder mange fremragende og knap så fremragende forfatteres forskelligartede arbejder meget; det var dog mest – men ikke kun – i mine unge år. På samme måde som den tidlige Elvis, Little Richard, Cliff Bennett, Ray Charles, Marvin Gaye, Dusty Springfield, Brenda Lee, Ella Fitzgerald og mange andre formede min tidlige måde at synge på; på samme måde satte Asimov, Bradbury, Tolkien, Poe, Waterhouse, Doyle, (Chuck) Berry og (i dén grad) Chaucer, Shakespeare, Homer m.fl. gang i min lyst til at fortælle en historie. Cirka på det tidspunkt, hvor Roger Glover og jeg skrev teksten til ’Any Fule Kno That’ overvejede vi på ny vores tilgang til musikken. Siden da har det været let for mig at lægge håndværket til side og vende tilbage til kunsten at udtrykke mig (og det er altså kunst med lille k). Jeg bør tilføje, at dét at arbejde med utroligt dygtige musikere gør alt dette muligt. Nu til det svære spørgsmål. Hvis jeg strandede på en øde ø, ville jeg sandsynligvis vælge det første album, jeg nogensinde købte. På det tidspunkt kendt som en lp-plade, var det et Hawaii guitarensemble (jeg kan ikke huske navnet), og jeg ville vælge den, fordi jeg altid har ment, at musikken skulle passe til lejligheden. Det er så længe siden, at jeg lyttede til den hjemme på en rejsegrammofon, så det var ikke nødvendigt med elektricitet.

Der er tale om at lave to turnéer i Nordamerika næste år, 2004. Den første i jan/feb og den anden i aug/sep. Forhåbentlig kommer vi i nærheden af dig én af gangene. Hold øje med denne hjemmeside når detaljerne bliver bekræftet.

Hilsen ig

Fra: jeff@tf32dg.fsnet.co.uk

Hej Ian

Har du nogensinde overvejet at lave et album med julesange ?

Hilsen Jeff

Hej Jeff

Ja, jeg har. For nogle år siden bragte Steve Morris idéen på bane om at lave en juleplade til det engelske marked. Vi ville kalde den ’ABC’, som er et synonym for ’Alt Bare ikke Cliff’. Men af én eller anden grund blev det ikke til noget.

Hilsen ig

Gå tilbage til:
Back to the Q&a index