Questions - you got 'em; answers - we got 'em

80 - Ferropolische regenjas sex appeal, privé dingen, thuis is waar de hoed is, springende bol triangulatie, tour irritatie, korte ontmoeting, V&A in een V&A

Van: Alessia

Hallo Ian,

Hoe gaat het?

Ik hoop dat alles goed gaat met jou en je familie en ik hoop dat er een mooie glimlach is op jou gezicht.

Vandaag heb ik besloten om te stoppen met telepathische berichten en dus schrijf ik jou deze E-mail.

Ik blijf de zaken volgen die jou aangaan.

Mijn favoriete moment was toen je in Ferropolis zong, dus het zou leuk geweest zijn om daar te zijn.
Is het leuk om bijna naakt te zingen?
Het effect met je regenjas was sexy, maar bovenal je bent erg aantrekkelijk! :

Nu wacht ik op Deep Purple in Italië.

Het is al sinds lang dat ik je een vraag wil stellen: Wat vind je van je alter ego Garth Rockett? Ben je ooit bang voor hem geweest?

Ik wacht gespannen op je eventuele antwoord en ik stuur je hartelijke groeten.

Liefs.
Alessia

 

Hallo Alessia:

Ga alsjeblieft door met de telepathische berichten. Zij zullen ontvangen worden als ik mijn onschuld terug krijg maar tussentijds ben ik nog steeds aan het zoeken naar het medium waarmee ze reizen.

Het was koud en nat in de donkere darmen van Ferropolis. De minder dan adequate promotor had gezorgd voor 2 zwakke geluids boxen en een amper overdekt podium waarop het Praags Philharmonisch Orkest samengepakt was in doorweekte verwarring.

Tijdens de genadige pauze was ik net zo doorweekt en ellendig als het publiek toen Sally - mijn PA(persoonlijke assistente) - mij vertelde dat in ieder geval 1 iemand profiteerde van deze belevenis door het verkopen van plastic poncho's. Ik had geen kans op kleren en dus….ha ha, raad eens.

Het orkest stikte bijna toen ik weer te voorschijn kwam niets anders dragend dan een doorschijnende pacamac, maar zij speelde met hernieuwde vreugde en het publiek stond op en begon te dansen, dus was het het waard aangezien het concert gered was - maar eigenlijk zou je erbij moeten zijn geweest om de schrik en hilariteit van dit alles te kunnen waarderen.

Garth is eigenlijk erg hulpvaardig voor mij ondanks dat ik dat nooit aan hem zal toegeven.

Groetjes, ig


Van: Elena Barros

Praat je gewoonlijk over je privé leven, ik bedoel, of je getrouwd bent, hoeveel kinderen je hebt, dit soort dingen?

Ik heb geprobeerd om dit soort informatie online te vinden maar ik kan alleen informatie over jou carrière vinden.

Sorry als ik te nieuwsgierig ben!

Kusjes,
Elena

 

Hallo Elena,

Geen probleem, het is een gerechtvaardigde vraag - maar nee, ik praat gewoonlijk niet over privé dingen.

Ik heb er nooit echt over nagedacht maar ik heb een langdurige afkeer tegen persoonlijke publiciteit. Het is een kant van "de business" die ik niet leuk vind.

Dit is duidelijk een karakter fout die geleid heeft tot een schaduwrijk bestaan in de gangen van mysterie en understatement, ondertussen om hoekjes en onder tafels kijkend bang om mijn alter ego te ontmoeten.

Mijn Wig en mijn Wam zijn niet in balans.

Groetjes, ig


Van: Tom Green

Hallo Ian,

Ik ben een grote fan van Deep Purple en jou andere projecten, in het bijzonder vanwege jou stem. Ik zou graag willen weten waarom je bijna altijd gekozen hebt om jou eigen achtergrond zang op te nemen voor Purple nummers. Ik vind dat het goed klinkt, maar is het altijd zo geweest omdat er niemand anders in de band zingen kan? Ha ha! Ik heb je recentelijk in Manchester gezien, bedankt voor een geweldige avond en ik hoop dat je de UK gauw weer bezoekt. Ik begrijp dat je tegenwoordig in Portugal leeft? Ik hoop dat jij en je gezin daar gezond en gelukkig zijn.

Groetjes
Tom Green

 

Hallo Tom,

Backing Vocals (BVs) kunnen variëren van een simpele roep en antwoord, zoals The Javelins bij "Can I get a Witness' - waar het niet echt melodieus hoeft te zijn, alleen rhytmisch - tot complexe harmonieën als in DP's 'Never a Word' waar de tekst essentieel is om het gewenste effect te bereiken.

De ideeën komen normaal als ik in de studio bezig ben tijdens het schrijf proces. Ik laat ze natuurlijk evolueren en tegen de tijd dat ik klaar ben zien ze er goed uit - dus in generaliteit is er geen reden om versterking in te roepen.

Grappig hoe geruchten beginnen en eindigen als waarheden, is het niet. Ik heb een plek in Portugal, maar als de plek waar ik mijn spullen heb als criterium geld voor waar ik woon dan leef ik nog steeds in Engeland met mijn familie. Toegegeven, ik ben daar deze dagen nauwelijks aangezien ons werk over het algemeen internationaal is maar ik woon niet in Portugal.

Groetjes, ig


Van: Mat Kutub

Ian,

Een korte maar intense dank aan jou voor je website.

Ik ben een regelmatige bezoeker en geniet enorm van de intelligente en grappige commentaren die ik er vind. Wat mij er toe bracht een E-mail te schrijven was het "Magic Bus" verhaal welke mij heel erg ontroerde als een fantastische kijk op de magische relatie tussen vader en zoon. Het verwoorde perfect de eerbied die een zoon voor een vader heeft en herinnerde mij wat ik voelde voor mijn vader(hij stierf 18 maanden geleden) en mijn blijdschap met mijn eigen zoon.

Nogmaals bedankt. Voor mij is het een extra bonus bovenop de letterlijk duizenden uren van plezier die ik had terwijl ik naar je muziek luisterde en je zag op het podium.

 

Hallo Mat,

Ik ben blij dat je wat troost hebt gevonden in de parabel van de magic bus. In die tijd was het een wonder maar van uit een hoger punt gezien later in mijn leven werd de betekenis een triangulatie voor Abbott's ongrijpbare springende bol(Flatland) en dus - in mijn waanzin - gaf het mij een bevestiging over dimensies die tot nu toe boven mijn begrip te boven gaan.

Ik praat over dingen die dwalen over heuvels, om hoeken en onder tafels en voor de Oerknal: Dingen die ik niet van een vast punt kan zien maar die duidelijk worden als ik mijn houding verander.

Groetjes, ig


Van: Simon Wakely

Beste Ian,

Ik ben een beetje geïrriteerd - en ben dat al een tijdje…. dus in plaats om het op te kroppen wilde ik het je vertellen(en hopelijk ook de rest van Deep Purple)

In de uitgave van Classic Rock magazine van deze maand werd Roger Glover gevraagd: 5 data inclusief 2 in London, het is niet een echt lange tour.

Zijn antwoord: "Daar ben ik het mee eens, maar ik boek de data niet. Er was een discussie over veel kleine zalen door het hele land, maar ik denk dat we daar niet aan verdiend hebben. Vijf is beter dan 1, maar niet zo goed als 12 of 13"

Sorry, maar dit is onzin
Sinds wanneer zijn plaatsen als Plymouth Pavilions, the BIC(Bournemouth), Nottingham Trent Arena etc. kleine zalen? Ik geloof niet dat DP(of iemand anders) geld verliest door op deze plaatsen te spelen. Het zal misschien niet zo veel zijn, maar het zou mij verbazen als je er op zou verliezen. Een rondje Internet leert het volgende:

MEN - capaciteit 30 000
NIA (Birmingham) - capaciteit 13 000
Hammersmith Apollo - capaciteit 5 039
Glasgow - Clyde Auditorium - capaciteit 3 00013"

En voorbeelden (niet geheel willekeurig) van niet gespeelde zalen maar zouden veel beter verdeeld over het land zijn:

BIC - 4,200
Trent Arena - capaciteit 10 000
Plymouth Pavilions - 4 000 Zeker, the BIC en Plymouth zitten onderaan maar DP speelt in Glasgow met een capaciteit van 1000+ minder. Nottingham Trent Arena heeft meer plaatsen denk ik. Hammersmith Apollo is geenszins groot toch? Dus blijft de vraag - Als ze geld verdienen in Glasgow waarom verlies je dan geld in of Bournemouth of Plymouth met een capaciteit van 1000 meer?

Dit voelt als een klap in het gezicht voor jarenlange Purple fans. Natuurlijk wil je eraan verdienen( ik zou niet verwachten dat je toerde en geld verloor)- maar het lijkt mij alsof je niet echt door de UK wilt toeren en dat je de rug toekeert aan degene die jullie zolang gesteund hebben. Dit alles in combinatie met wat je recentelijk gezegd hebt over de UK rock scene(waar ik het mee eens ben!) en met wat je tussen neus en lippen door gezegd hebt "we weten niet zeker of we terug komen" maakt mij erg pessimistisch. Ik had het geluk om DP te zien in de British Motor Show maar dat koste mij wel £650(kaartje, Hotel, reis, eten etc. etc.) - iets waarvan ik niet in de positie ben om dat te herhalen dit jaar. Ik hoopte dat het waar was toen je zei dat je kleinere zalen ging toeren….

Maar dit gedrag naar fans toe is niet alleen uniek voor DP - maar speciaal DP's gedrag maakt mij verdrietig.Ik ben bijna mijn gehele leven een DP fan(1ste DP LP gekocht toen ik 7 was!!!) en dit vind ik erg jammer. Ik verwacht eigenlijk geen enkel antwoord - ondanks dat dat aardig zou zijn!! Maar er zijn er velen die er zo over denken

Wij hebben jullie gesteund - tijd om wat terug te doen?

Simon Wakely

 

Hallo Simon

Ik heb het artikel niet gelezen dus ik ga er van uit dat wat je schrijft correct is

Ook heb ik Rog hierover niet gesproken aangezien ik je brief net gehad hebt en het hier al wat later wordt in Helsinki - Ik wil hem niet wakker maken op een vrije dag, ondanks dat ik niet slapen kan.

Als het aan mij gelegen had dan hadden we 24 zalen met de grote van theaters gedaan in de UK

Maar het was niet ik of DP of het management of de agent of de promotor - het waren de omstandigheden.

Het was zeer zeker niet het geld. Zelfs als we het er over eens waren om voor niets te werken(en dat hebben we eerder gedaan), zelfs als we de prijzen van de kaartjes verlagen( naar minder dan redelijk - wat???) dan waren er deze keer nog steeds niet meer dan een paar data geweest. Jou voorbeelden zijn redelijk genoeg maar je mist het element van 'vraag'. Zeker, we hadden voor genoeg niet gevulde zalen kunnen spelen, maar dat zou voor niemand goed zijn geweest; zeker niet voor ons en in het bijzonder jullie allemaal die alles goed willen zien gaan. Ik kan mij geen fan voorstellen die zich zou amuseren in een zaal zonder atmosfeer

Voor mij is het duidelijk dat daar waar het kaartverkoop betrof we alles gedaan hebben wat we konden in de UK (er zullen wat wenkbrauwen omhoog gaan op de basis omdat ik dit zeg…) we zouden het wat beter hebben kunnen uitleggen, en daar verontschuldig ik mij voor. Vooral voor mijn kattige gewauwel in'dat' interview- ik had gezworen om helemaal niets met de media te doen in de UK(waarom?) maar op een slechte dag sloop er eentje tussendoor.

Groetjes, ig


Van: Michael Steiner

Wat is er gebeurd met de dwerg van de Born Again tour? Heeft hij langdurig letsel over gehouden aan zijn val van Stonehenge?

 

Hallo Michael,

Voor zover ik het weet waren het allemaal kortstondige letsels

Groetjes, ig


Van: Tovisi Eniko

Beste Mr. Gillan,

Sinds ik de Q&A ontdekt heb(wat een verassing, ik kan vragen stellen - misschien beantwoord - moet vele jaren in de muziek business gemist hebben) bedacht ik mijn originele mail opnieuw te sturen vergezeld met wat vragen. Het zou mij erg blij maken als je het geheel zou lezen - Ik weet dat het lang is en duizenden mails zijn je gezonden in een korte tijd - maar het betekend veel voor mij.

Vragen:

1. Heb je ooit wel eens echt - ik bedoel echt je geduld verloren tegenover fans of journalisten?(je schijnt zoveel geduld en tolerantie te hebben)

ig: Ik heb het echt echt echt nooit verloren. De meeste fans zijn fantastisch; over het algemeen vind ik ze aardig, niet opdringerig en begripvol daar waar het mijn tekortkomingen betrof - dat wil zeggen ik kan niet iedereen een plezier doen aangezien ik het niet probeer (slaat dat ergens op?)

Ik krijg zo nu en dan een draai om mijn oren voor een begrijpelijke list of onrechtvaardige daad, maar zoals met alles is het maar net hoe je er tegen aan kijkt en ik begrijp dat niemand er aanstoot aan neemt. En dweperij is niet iets om je druk over te maken, of niet?

Wat journalisten betreft, wel er zijn er niet zoveel in mijn beroep; je hebt meer dan een backstage pass nodig om jezelf te beschrijven vandaar. Het zijn over het algemeen muziek liefhebbers, reporters die werken binnen hun gekozen genre, dus hun gedachten en notities neigen tot subjectiviteit.

Desondanks - met de duidelijke uitzondering van een groot aantal - de arrogante soort intellectuele vandalen die zichzelf journalist of critici noemen moeten gevreesd worden omdat je zonder hun bescherming in de populaire markt dood bent. Dit zijn de arbiters van smaak, de overgebleven oppassers van een jeugd leger; de rekruten van dat wat allang doorgegaan is. Zij definiëren het smaakje van de zwakken(sorry, week) - vandaag de dag modieus zijn is alles dat telt. Morgen ben je niet eens geschiedenis - ja, wie denken we wel niet wie wij zijn? Weet ik wie ik ben jonge man?

Nee, het is het niet waard om je over deze mensen op te winden - zij komen en gaan bijna net zo snel als hun protégés. Gelukkig is onze stijl niet modieus, he he.

2. Mijn dochter is 12 jaar. Dat was de tijd in mijn leven dat ik jou stem en muziek voor het eerst tegenkwam. Deze speciale gebeurtenis richtte mij op de rock/blues.

Zij luistert naar Lady GaGa, Hannah Montana enz. (er moet iets fout zijn aan haar). Ik wil graag dat ze luistert naar khm…. Muziekaal hogere niveau uitvoeringen. Het lijkt er op dat zij een GaGa fanaat is. Natuurlijk vertel ik haar niet dat het rotzooi is(ondanks dat ik dat denk) en ik verwacht niet dat ze een Gillan/DP fan wordt maar liet haar luisteren naar een paar van mijn favoriete bands/muziek maar zij toonde daar geen interesse voor.( zij zei dat ze maar 2 songs aardig vond - in ieder geval deze 2 - Smoke on the water en Sleeping on the job(!).)

Hoe krijg ik haar zover dat ze naar 'normale' muziek luistert, al is het dan geen rock? Kan jij mij wat hits van jou voorstellen war ik het mee kan proberen?(misschien van het album Accidentally on purpose?!).

Ig: Ik zou haar met rust laten om haar te laten genieten van de muziek haar generatie. Maakt niet uit wat jij ervan denkt, popmuziek definieert haar leeftijdsgroep. Zij zal aanstoot nemen aan je muziek als het haar opdrongen wordt, maar - als zij groeit in de muziek - wat niet iedereen doet - dan zal haar smaak zich snel verbreden, dan zal ze jou collectie plunderen. Dat is normaal.

3. Hoe denk jij over (van piraterij weet ik het) het uploaden van jou albums bv op Youtube enz.
Ik kwam 'One eye to Morocco' daar voor het eerst tegen en ok ik kocht het onmiddellijk omdat ik het in Hifi kwaliteit wilde horen en ook in onze auto, maar deze uploads zijn door fans gedaan. Vind jij dat erg? Ik denk dat een fan albums moet kopen en naar concerten moet gaan indien mogelijk.

Ig: Er was altijd een duidelijke grens tussen bootlegging en piraterij waardoor het makkelijk was de een te steunen en de andere te veroordelen.

Bootlegs zouden getapte kopietjes zijn van live opnamen - prijs afhankelijk van kwaliteit en zeldzaamheid - gekocht en verkocht tussen liefhebbers van de artiest of te gekke rock types. We wisten allemaal dat er een erecode was aan deze kant van de lijn, of te wel de meeste verzamelaars hadden alles legaal van de artiest en dus verloor niemand er op. Overdadig ruilen smeerde alleen het wiel en was daarom niets om je zorgen over te maken.

Piraterij aan de andere kant was regelrechte diefstal. Studio albums werden en mass gekopieerd met uitstekend artwork dus klanten waren vaak onwetend van de afkomst. Deze praktijk was zeer schadelijk voor de industrie.

Nu ik het er toch over heb laten we de vaak gewekte indruk wegnemen dat het alleen de rijke en beroemde artiesten zijn die hier last van hebben en dat zij het wel kunnen missen. In feite kunnen zij het missen maar het zijn niet zij die er echt onder lijden… het is het domino effect dat een eens zo grote industrie doet inkrimpen.Terwijl een groot deel van de problemen en klachten in de muziek industrie sinds de digitale jaren begonnen in 1982 zelf toegebracht waren, wat ik de Napster paradox noem was klaarblijkelijk net zo zelf verslindend als de 'Vrije Muziek…' campagne voorgegaan door Edgar Broughton in het begin van de jaren 70.

Hoe dan ook de tijd gaat door en de geschiedenis leert ons dat dat chaos regeert in iedere stap van het natuurlijke leven. Zoals het ging met de transistors die ons de vrijheid gaven van grote ventielen en - als gevolg - draagbare radio's(muziek), dus Internet heeft de techniek herdefinieert van onze industrie en vrije tijds patroon tot het punt dat de laatste methoden van muziek uitwisseling om een nieuwe manier van maken heeft gevraagd.

Ik weet niet zeker of ik beter begrijp dan degene die opgegroeid zijn in de platte wereld maar een ding is niet veranderd en dat zijn de live optredens van muziek. Natuurlijk irriteert het mij dat iedereen met een camera beelden van een zaal naar YouTube kan sturen - dat is je neus daar steken waar je niet uitgenodigd bent. En we moeten nog steeds onze fantastische crew betalen, en ze van A naar B brengen, en de rekening voeden voor alle transporten zonder een dubbeltje van de up/down/vrijloader - maar daar kom ik wel over heen, dat is vooruitgang.

Bedankt voor alles

Szia (dat is Hongaars voor 'zie je'),
Eniko

Groetjes, ig


 

Terug naar:
Back to the Q&a index