Questions - you got 'em; answers - we got 'em

82 Armenië & Azerbeidjaan, Wie is er verantwoordelijk? Aanvaarden!, iets rechtzetten

Van: Barat Agaev

Hallo mr.Gillan,

ik kom uit Azerbeidjaan. ondanks mijn 18 jaar ben ik een heel grote fan van jou. Ik hou en luister urenlang naar jou nummers met Deep Purple. speciaal Child in Time, van het 1970 album Deep Purple in Rock. Een heel goed en genieus nummer tegen oorlog. Ja oorlog….maar vandaag was ik geschokt door iets wat nieuw is voor mij. Ik probeerde iets nieuws te leren over jou maar jammer genoeg zag ik iets ergs dat mij aan het huilen bracht. Je zei dat Armenië je spirituele moederland was. Ik hoop dat je een heel aardige en humanistische uitvoerder van een heel grote en één van de meest invloedrijkste bands in de rock historie bent. Maar….waarschijnlijk weet je niets over de Armeense agressie en het terrorisme in mijn moederland, je weet niet eens wat ze hebben gedaan in mijn moederland. Ze hebben Azeriers levend verbrand, ze onthoofden ze, scalpten ze, ze bezetten ons gebied KARABAKH genaamd. Ze informeren vreemdelingen nog steeds niet goed over Karabakh. Wees alstublieft fair en geloof hun leugens, speculaties niet. Ik zal je uitnodigen om naar Azerbeidjaan te komen. Kom alles zien en weet het zeker(en ik kijk uit naar jou concert met Deep Purple in mijn moederland). En kijk alstublieft naar deze sites als je geïnformeerd wilt worden over de waarheid.(ik zweer je dat ik alleen maar de waarheid heb geschreven http://justiceforkhojaly.com/

 

Hallo Barat,

Met een zekere onrust begin ik aan een antwoord op je brief; Ik ben bang dat het meer om het lijf heeft dan dat jij je voorstelde toen je je pen op het papier zette.

Ik ben niet wedijverig en heb een hekel aan confrontaties, dus normaal drijf ik richting rustiger wateren om te werken, te rusten en te spelen. Maar zelfs in deze rustige oases is het moeilijk om conflicten uit de weg te gaan; strijdlustig binnendringen moet weerstaan worden.

Maar eerst de onnauwkeurigheid…Child in Time is niet een anti oorlog nummer, het gaat over zinloosheid. De ene is onvermijdbaar, de andere niet. Een missende coma in de titel geeft een verkeerde indruk en - wat vaak gebeurd - rijmelarij verslaat verstand…

Lief kind,
Mettertijd zal je de lijn zien,
De lijn getrokken tussen goed en slecht.
Zie de blinde man op de wereld schieten
Kogels vliegen, hun tol eisend
Als je stout bent geweest; heer ik weet dat je dat was
En als je niet getroffen bent door vliegend lood
Is het beter dat je je ogen sluit
Is het beter dat je je hoofd buigt
Wacht op de afgeketste kogel

…Als het niet zo onhandig als tekst was, had ik een meer verhelderende en prosarische versie kunnen schrijven, zoals, 'Onschuldige jeugd, op een gegeven moment form je je opinie, dat wordt verwacht, maar ben jij gedoemd om blind te schieten op alles wat beweegt, in de ijdele hoop dat je iedereen vernietigd die jou ideologieën aanvechten en met de zekerheid dat je een ieder die dat niet doet vernietigd?'…Dat is onmiskenbaar…..dwaasheid.

Dus, wat betekend het als het thuis is? En wat bedoel ik als ik zeg dat oorlog onvermijdbaar is maar dwaasheid niet? Goed, dit gaat terug naar mijn theorie dat de drijvende kracht achter de mensheid(extra darweniaans) dominantie en niet overleven is. Extremisten zijn om te beginnen niet flexibel - ondanks dat het er anders uitziet als zij zich klaarmaken om te slaan, terwijl pure overleveraars flexibel en bewust pragmatisch zijn - tot de crisis.

Extremisten bieden liever vernietiging het hoofd dan het toestaan van een concurrerende last om te slagen in alles wat hun versie van menselijk leven ondermijnd, van land bezit, financiële controle, voortplanting, politieke of religieuze ideologieën; alles wat je wilt aan de andere kant van het spectrum van existentie dat in oorlog resulteert - als al het gepraat afgelopen is.

Iedere dag van mijn leven ontdek ik
Iets vermoord mijn broers en zusters
In de naam van de een of andere god
Wat weet jij ervan?
(Before Time Began - van het DP album Rapture of the Deep, DF #38)


Etc - etc - zoals vele malen de previous in andere Places du Caramba.

De ergste soort van racisme die ik heb ondervonden - schokkende openlijke haat - werd spugend in januari jl zonder reden gepresenteerd door een doctors assistent in een ziekenhuis in Plymouth. En, een paar jaar daarvoor, was ik verbaasd om eenzelfde schuimbekkend van een goede vriend in Schotland te krijgen. Hij keerde zich tegen mij alleen van wegen het feit dat ik in Engeland geboren was uit een vader uit Glasgow en een moeder uit Hounslow. Hierdoor persoonlijk, als een plaatsvervangende persoon, een afschuwelijke misdaad tegen zijn en mijn voorouders. Mijn volslagen verbijsterende uitdrukking werd als arrogante superioriteit opgevat en zal daar op een dag voor vermoord worden in een poging om de fouten begaan tegen hun voorouders recht te zetten, en daarmee een nieuw (gespijkerd) wiel in werking te zetten.

Je zult je misschien afvragen wat de relevantie hiervan is op jou vraag, welke ging over de oude gruwelen door de geschiedenis heen toegebracht van een groep aan een andere in de naam van superioriteit en natuurlijk mijn spirituele huis.

Voor het eerste deel, en het grootste deel, gaan wij verder van een anachronistische natuur van vetes, zoals vele oude zaken opgelost of vergeten zijn en Geschiedenis niet langer meer op de Engelse scholen geleerd wordt. Er zullen natuurlijk een paar niet te vermijden en dreigende oorlogen in real time door ideologisch begane voorvechters uitgevochten worden maar het blijft te bezien hoe groot het stommiteit gedeelte zoals M.A.D(Mutually Assured Destruction(wederzijdse verzekerde vernietiging)) tijdens de actie zal zijn, of hoelang de bitterheid van de nederlaag en herinneringen van woest aangebrachte wonden zal blijven.

Natuurlijk als de koning echt dood zou zijn(schaakmat)zouden we handen schudden en naar de bar gaan - of welke buffet gelegenheid of plezier dan ook door de overwinnaars toegestaan zou zijn.

Voor het tweede gedeelte, mij spirituele huis is iedere plaats waar mijn ziel is geraakt, iedere plaats waar ik nederig en nederig ontvangen werd of onderdak kreeg - het gaat niet om de omgeving. Delen van Polen schieten te binnen - voornamelijk deze week; Bavaria, Thailand, Rusland, Schotland en Engeland, als ook Armenië, waar de omstandigheden van mijn eerste bezoek nogal diepzinnig waren. Als ik door zou gaan met de lijst zou zijn waarde verminderd worden, maar je zult blij zijn te weten dat ik dat niet hoef uit te leggen.

Vrede en Liefde,

Groetjes, ig


Van: Zoltan, Toth

Hoi Ian,

Allereerst, bedankt voor de muziek - Ik hoop dat je dit niet als een belediging ziet :

Ik denk dat jij en je muzikanten vrienden voor een lange tijd veel gegeven hebben aan de muziek liefhebbers.

Ik zou willen vragen wie er werkelijk de DP nummers schrijft ? Ik zie overal "Airey, Gillan, Glover, Morse, Paice", maar ik denk niet dat jullie allemaal betrokken zijn bij het schrijven van elk nummer.

Ik denk dat dat alleen maar generositeit van de echte componisten naar alle leden van de band is.

Groetjes,
Zoli uit Hongarije

 

Hoi Zoli,
Traditioneel - in de wereld van de muziek uitgeverij - gaan de credits naar degene toe die met de woorden en de tune kwam. Soms is dat één persoon - zoals Bob Dylan - of twee - zoals Lennon en McCartney. Extra bijdragen zoals riffs, solo's, akkoord volgorde, arrangementen en uitvoering werden nooit op de zelfde manier beloond totdat Deep Purple (wij waren misschien pioniers op dit gebied) akkoord ging op het moment dat deze dingen integrale delen van de nummers werden, dus werden de credits (en royalty's) van toen af aan gelijk verdeeld.

Wat de reden is - ondanks dat ik de teksten en tunes schrijf - dat de credits van Deep Purple de gehele band noemen.

Groetjes, ig


Van: Andy

Hoi Ian.

Voor ik verder ga, wil ik zeggen dat ik een fan ben vanaf de dag dat mijn eerste album kocht………toen ik nog in korte broek liep in 1977………het album was Made in Japan. Ik heb dat album nog steeds, ondanks dat ik het vervangen heb door de CD. Ik heb je sindsdien gevolgd en heb je concerten met DP, Gillan, Black Sabbath, Garth Rockett gezien……. Ik denk dat je het wel begrijpt. Ik bezit elk Gillan album dat ik te pakken heb kunnen krijgen, als ook ieder DP album. Ik heb je tijdens de Rapture tour 8 keer gezien en heb kaarten voor het Hammersmith concert later dit jaar en heb je een aantal keren ontmoet tijdens concerten en boek signeer sessies. Anders gezegd ik ben een grote fan.

Dus, de reden voor het zenden van deze email. In één van je antwoorden op een email beschrijf je de politie van Engeland als de vijand van de mensen en niet langer een deel van de gemeenschap die ze dienen. Ik was heel teleurgesteld dat je dit denkt. Ik ben een politie agent met 16 dienstjaren. Ik heb al deze tijd in de gemeenschap gewerkt waar ik woon. Ik heb er altijd voor gezorgd dat de goede en degelijke mensen de beste service krijgen die ik kan bieden met de beperkingen die ik opgelegd heb gekregen van onze regering. Ik zorg er ook voor dat mensen die andere mensen hun leven willen vernietigen door in te breken in hun huizen, hun aanvallen, hun verkrachten, vermoorden krijgen wat hun toekomt naar mijn beste kunnen. Ik zie mijzelf nooit als zijnde de vijand.

Ik kijk er naar uit je weer in London te zien en wens jou, je familie en de hele band het allerbeste in gezondheid en geluk in de toekomst.

Groetjes
Andy

 

Hoi Andy

Oh jee, Ik ben hieral op gewezen door één van mijn goede vrienden. Het is natuurlijk niet persoonlijk bedoeld, dus voordat ik begin met verontschuldigingen aan jou en alle andere mannen en vrouwen die op ons letten en op hun donder krijgen terwijl wij thuis zitten te klagen. Het is niet jou fout, niet meer dan dat het de fout is van de krijgsmacht dat onze MOD(Ministerie van defensie) tragischerwijs onbekwaam en corrupt is.

Ik heb een paar jaar in het doel gestaan, eind jaren 70 begin jaren 80, voor de Politie van Pangbourne (Thames vallei). Het was tijdens die periode - als gevolg van de vele serieuze gesprekken met alle rangen, jawel zelfs de aanstaande voormalige goden - dat ik mij bewust werd van hun zorgen over de snelle en consequente politikisering van officieren. Tot grote ergernis van een ieder op het werk, universitair afgestudeerde met communistische ambities spendeerde een jaar wollen ondergoed voordat ze promoveerde naar gewone kleren heel snel heen en weer tot aan de DCI(Centrale Inlichtingen Dienst) en dan ervandoor in de stratosfeer niets geleerd hebbend over juist toezicht of de mensen die ze dienen.

Vijand van de mensen - Wat betekend dat en moet ik het zeggen als het waar is?

Het betekend dat de politie niet eerlijk is, op dezelfde manier zoals de BBC dat is.

Ik maak me geen zorgen over Racisme, Vrouwenhaat, Homofobie of Politieke Correctheid dat zijn golf bewegingen. Zeker weten, als zwaartekracht wint en we versnellen tot een idiote stilstand, dat een andere zorg het gat zal vullen. We weten allemaal dat links en rechts dan in de aanval zullen gaan.

Ik bedoel Politiek corrupt.

Ik weet zeker dat je beperkingen opgelegd hebt gekregen door de regering, maar ik ben er net zo zeker van dat deze uitgevoerd worden met sociaal vriendelijke interpretaties door oudere officieren toevertrouwd met verantwoordelijkheden die hun collectieve intelligentie te boven gaan en geleid door de eervolle regels die ze aangenomen hebben toen ze hun ziel aan de duivel verkochten voor een snelle loopbaan verbetering.

Niet jouw fout Andy.

Ik heb gehoord van de sergeant die dronk in uniform totdat de tranen over zijn gezicht rolde en hij over de tafel viel. Tegen alle regels he - maar zelfs de Bureau chef deed een oogje dicht, ik vraag me af waarom. 'Hij moest het slechte nieuws over de dood van haar dochter vertellen aan een jonge moeder - overreden op weg van school naar huis.'

Een klote baan; niet zijn fout.

Ik heb mijn politieke voorkeur vele malen uitgelegd maar - samenvattend - ze zijn willekeurig. Verplichtingen aan dweperij of ideologie interesseren mij echt niet. Maar ik word wel kwaad als degene die zogenaamd onpartijdig moeten zijn langs het pad van eigendunk worden getrokken.

Dit is wat er gebeurd. Van de echt serieuze bezorgdheid van echte agenten vele jaren geleden tot de manifestatie van gemeende politiek die het publiek op vele manieren verraden heeft. Dus, met alle terughoudendheid en waardig respect kan ik mijzelf vinden in mensen als jij. Ik blijf echter met klem beweren dat de politie werkelijk niets doet om de hoop te vervullen van de stille meerderheid. Misschien is "vijand" een te groot woord, maar dat geld volgens mijn nederige mening ook voor "vriend"

Bedankt voor je beste wensen en de vriendelijke woorden in de rest van je brief.

Het beste voor jou en de jouwen,

Groetjes, ig

Terug naar:
Back to the Q&a index