Questions - you got 'em; answers - we got 'em

83 Grieken die vragen stellen

Deze Q&A is een gevolg van interviews gegeven aan Griekse bladen als voorschot op de komende Griekse tour.

Van: 'Makadonia' krant

1. Je komt vaak naar Griekenland. Heb je speciale herinneringen aan het land? En wat zou je tegen je Griekse fans willen zeggen?
Ik heb vele fantastische herinneringen aan Griekenland die terug gaan tot een Gillan band rel in een Atheens voetbal stadion(kan me nooit de club herinneren- duh!), een band vakantie in Thessaloniki, familie vakanties met vrienden in Kea (misschien ga ik daarheen voor een glaasje dollekervel als ik de 70 haal - Ha!) als ook de drukkere eilanden, en natuurlijk de aangename en gevarieerde shows die we daar over de jaren heen gegeven hebben. Bedankt, Jullie hebben een prachtig land en een fantastische levenstijl

2. Hoe komt het dat Deep Purple zolang bestaat? Waarom worden de muziekanten van jou generatie als magisch gezien?
Ik denk dat dat waarschijnlijk nogal eenvoudig is. Wij werden nooit door de commercie gepushed en onze wortels zijn wijd verspreid. Wij hadden het geluk dat muziekanten zich in die tijd niet bezig hielden met de zakelijke kant maar alleen met muziek. Dat maakte het makkelijker om te waarderen en te vertrouwen.

3. Hoe voelt het om geliefd en aanbeden te worden door zoveel mensen op de wereld? Is het moeilijk om een Icoon te zijn?
Zo zie ik dat niet, natuurlijk is het leuk om gewaardeerd te worden en sommige mensen zijn nogal fanatiek, maar in generaliteit denk ik dat het de muziek en de voorstelling is die mensen waarderen. Het publiek is het zesde bandlid. Dat is geen valse bescheidenheid - Ik probeer echt de realiteit niet te verliezen en sta niet toe dat de beroemdheid mijn dagelijkse leven beïnvloed. Vergeet niet dat we allemaal ook moeilijke tijden hebben gekend, en je ziet er nogal bespottelijk uit paraderend als een pauw terwijl je nog niet eens twee penny's op zak hebt.

4. Hoe zit het met de hedendaagse muziekindustrie en de door hun geproduceerde "Sterren"?
Nou ja, de tijden zijn zeker veranderd en er zijn nu andere prioriteiten. Ik krijg van jonge muzikanten vaak de vraag "Hoe word ik beroemd?". Eerlijk gezegd heb ik daar geen antwoord op, maar ik zeg wel '...Als je een goede muzikant wilt worden moet je zes uur per dag oefenen.' Dit zorgt steevast voor blikken van verbazing en ongeloof.

5. Zijn er dingen uit je hele carrière en leven die je anders had willen doen?
Dit is een nutteloze vraag aangezien je maar één kans in je leven krijgt en je zou van iedere fout moeten leren. Dit gezegd hebbende zou ik graag naar de universiteit gegaan zijn, maar die kans was verkeken toen muziek in mijn leven kwam. Ook is er één jongen die op zijn neus geslagen zou moeten worden. Maar ik denk dat zelfbeheersing geen slechte zaak is.


Van: 'Biscotto'

Wat is het eigenlijke verschil tussen het deel uitmaken van een groep of een solo carrière?
De beste manier omdat te beschrijven is dat het deel uitmaken van een groep plezierig en een dankbare baan is.Terwijl een solo project meer hobby en tijdverdrijf is.

Wat heb je, levend als artiest, over jezelf geleerd? Het hele idee van artiest zijn - op welk gebied dan ook - is dat je expressief moet zijn. Ik ben van nature verlegen, het heeft dus een leven lang geduurd om het vertrouwen te krijgen om openhartig te schrijven.

Als je geen muzikant en zanger was geweest, wat zou je dan kunnen doen in je leven?
Nou ja, ik hield van sport toen ik jong was en presteerde gemiddeld in de meeste dingen van atletiek (paal springen en speerwerpen) tot voetbal en cricket. Ik kon ook wel aardig schaken, maar dit alles niet goed genoeg om er van te leven. Ik heb het altijd leuk gevonden om met hout te werken. Maar ik ben net zou blij met het slaan van spijkers in planken vloer als het ontwerpen en maken van een mooi bureau van mahonie. Dus een carrière als houtbewerker of schrijnwerker zou waarschijnlijk een beetje twijfelachtig zijn. Je hebt het niet over 'schrijven' gehad wat het meest lonende deel van mijn leven is geweest(na het schrijven van een paar boeken en bijna 500 liedjes). Ik zou dus zeggen dat ik een schrijver zou kunnen zijn geweest, misschien een reporter of roman schrijver.

Aangaande de wereldwijde financiële crisis en de veranderingen in de Arabische wereld, heb jij bepaalde ideeën over die gehele situatie?
Teveel om hier op te noemen anders dan de gedachte die mij recentelijk te binnen schoot…dat Charles Darwin zijn boek niet heeft afgemaakt. Wij hebben het leren waarderen dat 'overleven' vitaal is voor de evolutie van de mensheid. 'Aanpassen of sterven'. We maken allianties of steunen onze regionale 'cultuur' om de vijand die ons land wil pakken of onze ideologie wil smoren van ons af te houden. Desondanks geloof ik dat de drijvende kracht achter de mensheid niet alleen overleven is, maar - onplezierig als het klinkt - dominantie. Zelfs religie vecht voor dominantie…zelfs sektes binnen religies vechten voor dominantie…protestanten/katholieken in mijn ervaring laten elkaar een ongeluk schrikken uit naam van dogmatische basisprincipes die door de tijden heen verloren zijn gegaan. Shia/ Sunni enz, enz, enz en zo en zo en zo. Wat moderne politici betreft…laten we zeggen dat het de democratie niet ten goede komt als gevestigde belangen steevast voor de mens in het algemeen geplaatst worden. Professor Darkwins schreef recentelijk een boek 'The God Delusion' dat ik meedogenloos bekritiseerde op mijn website www.gillan.com wat ik baseerde op het feit dat het boek in zijn geheel niet over 'God' ging maar over religie. Die twee moet je niet met elkaar verwarren. Bijv, als ik in Mekka geboren was zou het zeer onwaarschijnlijk zijn dat ik als Rastafari opgegroeid zou zijn, of als Hindu, of als Boeddhist, enz. Als je deze denkwijze volgt kan je het met mij eens zijn dat religie - alle religies - omgevingsgebonden en slechts een lokale interpretatie zijn van de wegen van de menselijke geest, welke we net zo goed 'God' kunnen noemen omdat dat een woord is dat we begrijpen.

In andere woorden de Arabische wereld ondergaat dezelfde veranderingen die de zo genaamde Christelijke wereld tijdens de reformatie opgelegd werd. Significant is dat die periode ook de Renaissance voortbracht dus misschien kunnen we een nieuwe creatieve tijd verwachten die de komende te verwachte verandering te weeg brengt. Altijd naar de zonnige kant kijken zeg ik maar.

Wat is de voornaamste wens of motief voor een zanger zoals jij om op zijn 66ste te blijven rocken?
Om eerlijk te zijn vind ik het vreemd om op mijn leeftijd nog te rocken. Het lijkt bijna onwaardig en ik denk dat ik redelijk snel zal stoppen


Van: Kostis van 'Rocking.gr'

Het bijna 6 jaar geleden dat "Rapture of the Deep" uitkwam. Zijn er plannen voor een nieuw Deep Purple Album?
De tijd vliegt. Eigenlijk herinner ik mij niet dat er ooit in de geschiedenis van Deep Purple plannen gemaakt zijn. Natuurlijk heb je het essentiële spul, zoals het plannen van een tour en ik zou zeggen dat dat nogal een recentelijk iets is kijkend naar de oude manier van doen. Ver vooruit plannen, strategisch denken was nooit ons ding. Desondanks is het algemene idee dat het weer eens tijd word om iets nieuws te schrijven. We hebben dus een schrijf sessie in Spanje gehad en wie weet hebben we er vroeg of laat nog één. Eigenlijk moeilijk te zeggen maar zodra iets begint te bewegen dan neemt het normaliter in snelheid toe. En de ideeën waren veel belovend. We zien wel.

Met een aantal van jullie zomershows zullen jullie vergezeld worden door een orkest. Kan je ons iets vertellen over hoe dit tot stand is gekomen?
Niet echt, het idee kwam tot stand omdat we het allemaal voor een keer wel leuk vonden en de promotors vinden het geweldig, dus ergens heeft iemand op een knop gedrukt. Ik kijk er naar uit. Zullen deze shows delen van Jon Lord's "Concerto for Group and Orchestra" of misschien wat solo nummers bevatten zoals in de tour van 2000-01? Nee. Wij praten nu over de setlist omdat orkesten papierwerk nodig hebben en dat betekend voorbereiding en er wordt over dat materiaal niet gepraat.

Je hebt recentelijk 2 nieuwe nummers met Tony Iommi, Jon and Nicko McBrain opgenomen. Wanneer worden deze nummers uitgebracht? Zijn er ideeën voor een volledig album met dit project?
Die komen rond 6 Mei uit. Wij hebben(nogmaals) geen plannen voor meer dingen in de richting van dit project. Maar wie weet wat de toekomst brengt...

Ik weet dat je altijd in de politiek geïnteresseerd bent. Grieken land zit op het moment in een grote economische crisis, als ook Ierland en Portugal. Denk je dat het einde van de eurozone nabij is? Wat is jou mening over deze situatie?
Ja, Ik heb veel geschreven over de EU of de Gemeenschappelijke markt zoals deze oorspronkelijk hete. Je hebt gehoord over mission creep in militaire termen? Dat is wanneer een simpel idee onder zijn eigen gewicht en ideologieën begraven wordt vanwege een tekort aan vooruitziendheid of politieke leiderschap; Dat is de EU. Democratie - iets waar jullie in Griekenland genoeg van weten - moet niet gedreven te worden door kapitalisme. Er zijn betere manieren om je doel te bereiken en die beter aansluiten op de invloeden van de markt. Er zijn betere manieren om je te gedragen dan deze. Als valuta handelswaar wordt en mensen - woekeraars - munt slaan uit de 'ellende' van andere dan is het de tijd om te stoppen. De geweldige eufemismen die wij gebruiken - 'subprime hypotheek' bijvoorbeeld is de meest obscene uitdrukking die ik ooit gehoord heb. Wat betekend geld aan mensen geven die het zich niet kunnen veroorloven en ze voor de rest van hun leven met een schuld opzadelen. Is hier niemand voor verantwoordelijk? Is er niemand die hier een eind aan maakt na de virtuele ineenstorting van de wereld economie waarvan we net getuige zijn geweest? NEE NEE NEE! Mijn TV thuis geeft nog steeds advertenties van deze smerige paria's door. De EU is politiek gebogen, het is geen democratie of hoeft geen verantwoording aan iemand af te leggen. De Eurozone is en was altijd een catastrofe in wording en de problemen zullen erger worden. De Mandarijnen in Brussel, of waar ze zich dan ook verschuilen, willen graag een gemeenschappelijk belasting systeem - in principe besteden zij het geld - miljarden daarvan zijn niet te vinden - en beslissen vervolgens hoeveel belasting er nodig is om de rekening te betalen. En meer - miljarden meer - om de slachtoffers vrij te kopen die in die draaikolk terecht kwamen. Ik zie graag het hele systeem in elkaar vallen. Meer ellende? Misschien…maar niet zo erg als wat er te komen staat met de EC en hun gemeenschappelijke valuta welke dramatischer zal falen dan zelfs de naïeve experimenten met multi-kulturen dat zoveel gedaan heeft aan het vernietigen van ehm…cultuur. Ironisch toch?

Hoe zou je het Deep Purple nu vergelijken met het Deep Purple van toen op het moment dat je er bij kwam?
Wij zijn nu beter georganiseerd maar hebben net zoveel lol. De groep heeft een geluids ethos dus we kunnen niet zo ver fout gaan.

 

Terug naar:
Back to the Q&a index