Dear Friends

DF 72 - Paul Mariner, Rudyard Kipling, store ugler og oktopodisk udenomssnak & et godt nytår til dig (December 2021)

December 2021

Kære venner,

I denne traditionsrige tid med gode ønsker til alle mand…øh…mand er et inkluderende begreb, skynder jeg mig at tilføje og starter forfra…I denne traditionsrige tid med gode ønsker til alle store og små skabninger, skal vi ikke glemme skældyr og næbdyr, som hverken er store eller små på en lineær skala, på samme måde som en blåhval eller et insekt, og hvor sidstnævnte (næbdyret) er en af Darwins dokumenterede afvigelser, i og med det har et andelignende næb og lægger æg samtidig med, at det har et navn, der ligger tæt på blæksprutte. Og jeg er bange for, at ligheden ikke stopper dér. Når de finder sammen for at gå i kirke eller sværmer i fællesskab i Cardiff for at deltage i et lokalt boldspilsmesterskab, er moderne journalister nødt til at indsende omtaler af begivenheden til deres redaktører, idet de anvender en godkendt terminologi. Uheldigvis har akademikere en lidt ophøjet tilgang til, hvordan disse ord af græsk oprindelse skal angives i pluralis – de har kaldt dem platypoder og oktopoder; men af dem, som sjældent vasker sig, kaldes de bare næbdyr og blæksprutter – eller lidt frækt blækprutter. Og som det ofte sker med den del af vores sprog, der ligger uden for retskrivningsreglerne, har vi nu endnu et eksempel på et hverdagsudtryk, der vinder over den dybsindige etymologiske disciplin, som fremkalder et smil på mit uintelligente ansigt, og som er endnu et lille positivt aspekt ved denne sæson for velmenende hilsener til alle.

De fleste dage, før solen er stået op, er der en stor tudende ugle i mit japanske mispeltræ, der sætter gang i en gal hane og en larmende hund på den anden side af gaden, hvis vildledte ejer hævder, at den aldrig gør…og det er derfor, jeg elsker dem alle så meget; det er en zen ting.

Jeg skulle til at sende dem et julekort, men en fremmed advarede mig om, at det måske ville tage overhånd. Jeg tog en snak med uglen og hunden, som begge ytrede, at de ville have elsket at modtage et julekort fra mig (på dét tidspunkt sov hanen), men den fremmede sagde, at han ville blive meget fornærmet på deres vegne, hvis jeg gjorde alvor af planerne. Vi blev alle enige om, at han var en idiot og satte ham ud på vejen, hvorefter vi sang for den guddommelige Moder Natur, som egentlig ikke er en gud men eksisterer på en måde, som ingen anden gør eller kan. Men den fremmede idiot stirrer på mig med et koldt blik og modstår ethvert varmt ord, der eventuelt skulle komme fra min uforskammede mund. Nå, det er dér, jeg i øjeblikket har mine tanker, for min hjerne bliver tjekket for uacceptable idéer. Det ved jeg kun, fordi jeg hørte om Jo Rowling. Jeg fik aldrig set nogen af hendes film, men bøgerne var fremragende.

Indbundne og digitale udgaver af den nye bog, Paul Mariner, My Rock and Roll Football Story er tilgængelig online, og jeg vil anbefale denne virkelig gode bog. Paul var en enorm god fyr, som desværre døde d. 9. juli i år. Han var elsket af alle i Deep Purple og altid velkommen i vores omklædningsrum. Han udstrålede energi og glæde. Skrevet på en ekstrem god måde af hans ven, forfatteren og radioværten Mark Donaldson, er bogen fuld af vidunderlige historier, der viser Marrers personlighed og fodboldevner. Jeg var beæret over at blive bedt om at skrive forordet til bogen, og det vil glæde mig meget, hvis I alle køber et eksemplar.

En anden ting, som er anbefalelsesværdig læsning i denne oplyste tid, hvor vi træder ind i 2022, er The Jungle Book af Rudyard Kipling samt hans digt If; begge er opløftende, indsigtsfuldt og smukt skrevet. Jeg har tidligere nævnt dem men kan forstå, at Rudyard Kiplings værker ikke længere er velkomne i engelske skoler, så nu er I advaret…denne kætterske læsning er kun for dem, som ønsker at føle sig åndeligt og intellektuelt beriget.

Prøv at læse Gunga Din fra Kiplings Barrack Room Ballads og dan din egen mening om denne Nobelprismodtagers sande natur.

Jeg ønsker jer alle glæde og et godt helbred i det kommende år og håber at se jer på landevejen. Hilsen,

Ian Gillan

Copyright © Ian Gillan 2021

Gå tilbage til:
return to DF index