The complete lyrics - all in good time

9 'No More Cane On The Brazos'

(trad., sov: Eyre, Gillan, Mases, Morris)
Ian Gillanin albumilta Naked Thunder

Tämän traditionaalisen kappaleen sanoituksessa on jotakin selvästi sankarillista, ja se liikuttaa minua syvästi. Lisätietojen löytäminen osoittautui vaikeaksi, joten voin vain lukea rivien välistä, mutta näen kirkkaina kuvat hyväksikäytöstä ja taipumattomasta sielusta. Yritin tavoittaa Lonnie Doneganin, jonka versio oli ensimmäinen kuulemani, mutta hän ei vastannut yhteydenottoihini. Se on valitettavaa, koska hän on tällaisten pakkotyöläisten valitusvirsiksi mieltämieni kappaleiden asiantuntija.

Suuret kiitokset Barron Dowlingille, joka kirjoittaa...

"Laulun kirjoitti oletettavasti Leadbelly (Huddie Ledbetter), joka kärsi vankeustuomioita Texasin ja Louisianan vankiloissa 1900-luvun alussa. Tämä on toinen hänen kahdesta merkittävästä laulustaan, jotka kertovat rangaistusvankeudesta texasilaisessa vankilassa Houstonin lähellä. Toinen laulu on klassikko "Midnight Special", joka kertoo Houstonin pidätyksen jälkeisestä vankilaelämästä. Epäilen, että vangit lauloivat Cane on the Brazosia työskennellään pelloilla, ja Leadbelly jatkoi laulun esittämistä päästyään ehdonalaiseen vapauteen.

Brazosjoki virtaa läpi Texasin, sen suu sijaitsee noin 75 kilometriä Houstonista lounaaseen. Joen alajuoksulla on pitkä soinen mutta viljava alue, joka on ihanteellinen sokeriruo'on kasvattamiseen. Mustia vankeja lähetettiin useille vankileireille Brazosin varrelle leikkaamaan sokeriruokoa ja poimimaan puuvillaa. Monia mustaihoisia miehiä passitettiin vankilaan, usein pienistäkin rikkeistä. He maksoivat ylläpitonsa pakkotyöllä, he olivat siis käytännössä orjatyövoimaa.

Sokeriruo'on leikkaaminen on yksi epämiellyttävimmistä töistä. Vangit joutuivat seisomaan käärmeitä vilisevässä useiden senttien syvyisessä mutaisessa vedessä. He kumartelivat katkoen sokeriruokoa viidakkoveitsin painostavassa kuumuudessa. Sääskiä oli niin paljon, että niitä oli turha edes yrittää hätistellä. Valkoihoiset vanginvartijat vahtivat heitä hevosten selästä, ja ampuivat pakoa yrittäneet. Tällaisia kahlejengejä oli 1960-luvulle asti, ja niitä näki Houstonin länsipuolen moottoriteiltä. Vankilan pääkonttori ja sokerimylly sijaitsivat Sugarlandiksi nimetyssä kaupungissa. Se on nyt Houstonin esikaupunkia. Vankilat ovat yhä siellä, mutta kahlejengejä ei enää ole. Ne olivat rotusyrjinnän pahin ilmenemismuoto Texasin ollessa osa vanhoja Etelävaltioita."

No More Cane On The Brazos

(Eyre, Gillan, Mases, Morris)

There ain't no more cane on the Brazos
They ground it all up in molasses
Captain don't you do me like you done your poor shine
Well they drove that poor Billy 'til he went stone blind

You want to come on the river in 1904
You could find many dead men most every road
If you going on the river in 1910
They was driving the woman like they drive the men

Why don't you rise up you dead men
Help me drive my road

Why don't you rise up you dead men
Help me drive my road

Well there's some in the building
And there's some in the yard
There's some in the graveyard
And there's some going home

Why don't you wake up you people
And lift up your heads
You may get your pardon
But you may end up dead

Palaa:
back to the Wordography index