Dear Friends

DF 28 - Stokken, stenen en homo sapiens sapiens

Februari 2003

Beste vrienden

homo sapiens sapiens is de laatste versie van een genus welke, volgens de huidige kennis, voor het eerst opdook in Kenya (of Tanzania). De definierende gelaatstrekken van de ontwikkeling van de mensheid (aldus) zijn een toenemend hersen volume en complexiteit, een toenemende complexiteit van cultuur en sociale omgangsvormen en het toenemende vermogen om de omgeving te vernieuwen(OED).

Dit alles gebeurd na een nogal langzame start, met gereedschap van bot en het gecontroleerde gebruik van vuur zo'n 80,000 jaar geleden.

Dus hier zijn we dan… op een onbedwingbare groei niveau, elkaar nog steeds de kop in slaand, massamoorden plegend met machetes, vliegtuigen, onzichtbare gruwelen, sancties en bommen (waarvan het grootste gedeelte helemaal niet slim is). Gevoed door onwetendheid en haat, of hebzucht en kwaadwillendheid, en gesteund door een god naar keuze, is er een donker deel van de menselijke natuur die buiten al het begrip staat. Paradoxaal, we weten er alles van.

Voor het kleine beetje wat het waard is in de praal van opinie(Dat is een in mijn bescheiden mening), ik denk dat de voorgestelde beledigende actie tegen Irak stom en immoreel is… een moker om een noot te kraken lijkt op een goede spreuk. De legaliteit of gerechtigheid van dit alles veranderd dezer dagen in een irrelevant punt, wanneer vonnissen in onze eigen maatschappij, tegen mensen zoals Percy Schmeisser(DF 20, Monsanto zaak) and Tony Martin(zie hieronder), waardoor ik mij afvraag of ik in een gespiegeld bestaan leef, waar alles wat ik begrijp dat fout is goed gevonden moet worden.

Voor een heel korte tijd dacht ik dat onze regering een beetje kennis moest hebben van een ontwikkeling in Irak die te verschrikkelijk was om onder het publiek te brengen. Hoe dan ook ik verwierp dit aangezien de informatie met andere grote leiders gedeeld zou moeten worden (toch) en derhalve zou er geen meningsverschil over het nut van een invasie kunnen zijn, tenzij van deze naties, en wij weten allemaal wie dat zijn, medeschuldig aan Saddam Hoessein's overtreding.

Stel je voor, in het belang van de discussie, dat iedere rechtvaardiging in het pro-oorlog dossier gezegend is met onbaatzuchtigheid… van de verwijdering van ex-bondgenoot Saddam voor ongehoorzaamheid tot de, tot zo ver onzichtbare, WMD, met al het geblaf er tussen. Veronderstel, als je kan, dat er geen heimelijk motief voor oorlog is.

Denk vervolgens aan een man met de naam Tony Martin die in de gevangenis zit omdat hij een indringer in zijn huis doodgeschoten heeft, in het donker, midden in de nacht. Tony Martin was thuis… hij was geen indringer. Hij was geen gevaar voor het lokale equivalent van wereld vrede. Hij zocht geen vergelding. Hij was doodsbang en alleen en bedreigd en het was niet de eerste keer dat hij op deze manier misbruikt werd.

De meest griezeligste ervaring is dat moment van je bewustzijn van, als je in het holst van de nacht wakker wordt; door een geluid…een vreemdeling is in je huis. Is hij er om te stelen, te verkrachten of om te moorden? Er is toch niemand die met goede intenties inbreekt, toch…? En toch is het ons, in Engeland, niet toegestaan om de instinctieve demonen los te laten vanuit onze adrenaline-pompende-pyjama's… we kunnen niet moordend uithalen, met wapens.

Je mag geen wapens pakken, hetzij een vuurwapen of een kandelaar. In onze maatschappij is het tot wet verworden dat je niet meer dan 'toereikend geweld' mag gebruiken om je huiselijke indringer in bedwang te houden. Ja wel, hoe gek dat ook in sommige gevallen mag klinken, je mag alleen maar 'toereikend geweld om in bedwang te houden' gebruiken op een moment van echte en primitieve angst, op gang gebracht door dat meest bedreigende scenario van alles, duistere bewegingen in je grot.

We hebben het ver gebracht van het neerschieten van indringers. De doodstraf is gelukkig bijna 2 generaties achter ons… Wraak en staatsmoord zijnde onacceptabel voor een geciviliseerde maatschappij die leeft onder de regels van de wet.

Hoe is het dan mogelijk, in de naam van zo'n beschaving en verstand zelf, dat onze Britse regering deze verzoenende, binnenlandse basisprincipes kan bijleggen met een oorlogs declaratie aan een soevereine staat, recht in het midden van een geopolitieke vulkaan?

Er is hier sprake van een dubbele moraal, welke zich als een zuur door onze o zo ethische buitenlandse politiek eet. Personen in sommige hoge plaatsen moeten nog veel leren over globalisering en waar dat werkelijk toe lijdt. Het maakt niet uit hoe overtuigd zij zijn er is zeer zeker een grote ontgoocheling op komst, behalve als zij beginnen met het verdienen van respect, zonder een vuurwapen in hun handen.

Wij mindere sterfelijke die verblijven op de lagere hellingen van de Berg Olympus moeten door blijven gaan met het bijten in de enkels van de sukkelige semi goden die regeren met hun hoofd in de wolken.

NASA heeft nieuwe foto's vrijgegeven die interpreteren hoe het heelal er als baby uitgezien zou moeten hebben. In het begin van zijn eigen tijd. De camera liegt nooit.

Het heelal is 13,7 miljard jaar oud en ons is verteld dat het niet zal bezwijken maar eeuwig door zal gaan met uitbreiden. Met onmetelijke miljoenen andere heelallen of nog niet geboren, lang dood of in verschillende stadia van ontwikkeling. Ik vind die conclusie moeilijk te bevatten omdat ruimtelijke oneindigheid, zelfs tussen 11 of 12 dimensies, alleen kan bestaan zolang de brandstof (wij) aanhoud en onze uiteindelijke 'grote plof' is net zo zeker is als onze opkomende 'oerknal'.

Er is ontdekt dat alleen een klein gedeelte van het Heelal van atomen gemaakt is…de rest is donkere materie (DF nummer 24…En toen zag ik het. Ze zoeken op de verkeerde plaats. Donkere materie doet er niet toe. De missende gravitatie krachten komen van buiten het Heelal (alle bekende dingen). Het eindigende viskeuze membraan van onze indamming breidt uit, door verminderde externe druk.), en mysterieuze krachten van energie..het is een beetje als rock 'n' roll.

Daar was ik dan…mijn ramen wassend en pratend tegen mijn buurvrouw die haar treden aan het schrobben terwijl zij een prerafaelitische avondjurk, gemaakt van puur rag, droeg. Ik was ongewoon opgedirkt in het blauw. Alles vanwege een roes, ons recent geschilderde stads schoonmaakwagen rolde voorbij en spoot de gehele straat schoon. Natuurlijk kwamen een paar van ons tezamen in de kroeg en stelde een brief op aan de gemeenteraad.

Het antwoord kwam snel en was resoluut, in de trend van '…je kreeg je ramen toch schoongemaakt, waar klaag je dan over? Stuur tachtig pond, ieder van jullie…Onmiddellijk' .

Het is interessant om te vertellen dat wij homogeniserende hominiden, en, ongeacht analfabetisme of stafrijm, aldus zijn wij verworden tot trouw aan creëren, een ieder van ons, een persoonlijke kroniek van de wereld zoals wij die kennen.

Sommige van ons bouwen een spirituele schuilplaats. Vele meer worden dronken van de kracht en gekte, terwijl het fysieke menselijke ras het kritieke punt bereikt en aan de laatste ronde, van zijn roes met het hoofd naar voren, naar een kleverig einde begint.

De nieuwe plaat is klaar. Het ziet er naar uit dat deze rond het einde van augustus uitgebracht wordt. Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Onze producent, Michael Bradford, is een te gekke kerel en heeft het respect van ons allemaal verworven.Ik wil er graag meer over schrijven maar, voor het moment, moeten jullie allemaal in spanning(letterlijk: bretels) verblijven.

Groetjes,

Ian Gillan

Copyright © Ian Gillan 2003

Terug naar:
return to DF index