Dear Friends

DF 33 - Verheugd in Brazilië

November 2003

Beste vrienden

Toen ik in mijn laatste DF vertelde dat ik verheugd was met het vooruitzicht van de aankomende reis naar Brazilië… was ik natuurlijk blij; verheugd op zijn extreemst was ik het niet.

Verheugd betekend blij (klanknabootsing: als een varken in de mest?), tevreden of voldaan; het humeur nadat een wolk is weggetrokken, opluchting, blijdschap enz. Geërgerd betekent geïrriteerd, gepikeerd, verdoofd of ontstemd. Ik zeg al jaren dat ze het verkeerd hebben en daarom, volkomen natuurlijk kreeg ik brieven van verbazing en klachten….'Wat heb je tegen Brazilië?' enz.

Ik houd van Brazilië en we hebben daar een geweldige tijd gehad. Wanneer ik zeg dat ik verheugd ben bedoel ik dat ik het fijn vind.

Verheugd is maar 1 van de vele opmerkelijke afwezige van jullie OED(Oxford English Dictionary = Oxford Engels Woordenboek). Wat hebben ze tegen tegenovergestelde negatieven, of hoe je ze wilt noemen. BV vermindering betekend plat, niveau of misschien onbezorgd; het is het tegenovergestelde van deinend, wat betekend rollen, stijgen en vallen, of woelig.

Meer dan begrijpelijk denk ik

De rimpelingen in de rivier
De weg vrijmakend voor watervallen
De zonneschermen van het bos
Waar de geesten van lang vergeten goden
In rust liggen met eenvoudige dingen
En de delen van ons die fluisteren
En zeggen hey
Dit is een maanlicht reis

Het is een oude verlaten weg
En het stof van eeuwen
Verduisterd de vele tekens
Het gaat het vernuft van de mens voorbij
Om de zee te ontginnen
Zoals hij het land ontgint

Als ik thuis ben ga ik de meeste dagen naar mijn geheime plaats* en overdenk deze gedachten. Als ik tour ben ik in een ander deel van het bos.

Mijn hond… in feite is zij niet meer of minder mijn hond als dat ik haar man ben, dus laten we voor een moment of twee even afdwalen langs die weg.

Wij zijn verstrengeld, van elkaar afhankelijk en symbiotisch. Wij hebben elkaar nodig. Als ik het in mijn hoofd heb om te gaan wandelen( en dat is zeer random) dan is zij zich bewust van subtiele tekens, zoals mijn schoenen aandoen of slechts schrapen(het spijt mij echt) voor een hmmmm midden in het zakken van het dak van mijn studio. Het is op deze momenten dat ze de lucht krijgt van avontuur

Ze legt haar boek of boormachine neer(border collies zijn heel slim), geeuwt en rekt zich uit, dan….Ze is er! Hoofd naar een kant gedraaid, een oor omhoog gericht, ietsje hijgend….Ok laten we gaan! Hoe weet ze dat?

De schapen verdwenen vlak voordat ik op tour ging. Het was vreemd; We hadden de hele zomer lol en erg instinctieve rituelen. Meghan miste ze omdat ze ze pas recentelijk allemaal beheerste en nu denken wij dat ze of wollige vis of dood zijn

En pas een week geleden beschreef een vis etende vegetariër mij als een vleeseter. Ik zei dat ik geen vleeseter was maar een alleseter, maar ik eet ook vegetariërs. Het leek erop dat ze niet ontevreden was.

Op een nacht omstreeks 2:00Am keek ik uit het bakboord raam van onze bus en keek naar de volle maan die verduisterd werd door de schaduw van de aarde terwijl we over de weg denderde naar Hamburg. Ik keek onder de stoel aan de andere kant van het voertuig in de gewoonlijke richting van de zon en werd het mij allemaal duidelijk.

Het is verordend door de Idioten van de Idioterie (Eu Commissie, de diepgang van je reinste stommiteit, farmaceutische lobbie) dat aspirinen en andere pijnstillers verkocht moeten worden in kind vriendelijke capsule vorm. Je kunt er niet meer dan 32 tegelijk kopen maar als je ze thuis hebt kan je peuter ze makkelijk openen en ze allemaal slikken.

Bedenk je wat er gebeurd als je 32 paracetamol slikt…afschuwelijk…. heel afschuwelijk.

De laatste keer dat ik in de States was kocht ik 1000 aspirines in een fles met kindersluiting voor US$8.00 wat neerkwam op ongeveer 0,5 pence per tablet; dat is, voor uw informatie, een royale benadering van ¼(ja dat is waar een kwart) van de goedkoopste afzetterij van de UK prijzen, sommige afzetters voorbeelden van de afzetterij zijn:

Boots Aspirine Caplets 2.2p per tablet
/> Boots Soluble Aspirine 2.4p per tablet Anadin Extra Tablets 9.3p per tablet
Maximum Strength Aspro Clear 15.6p per tablet

Nu we toch in de medische afdeling zitten, heb ik ooit Dr. Gillan's Bungee geboorte uitgelegd? Het is bewezen erg populair te zijn bij de meisjes. Geen vermoeiend geduw in die geheel absurde(maar zeer praktisch voor de staf) horizontale positie.

Als je vliezen breken doe je je bungee elastiek om en spring je van het dichts bijzijnde dak. Op het laagste punt van je val zal het volledig uitgerekte elastiek de val remmen en je krachtig terug trekken tegen de aantrekkingskracht in. De baby, die niet rechtstreeks verbonden is met de eerste fase, zal zichzelf moeiteloos loslaten en doorgaan met het neerwaartse momentum in de originele afscherming, desondanks nog steeds vastzittend aan Mama door middel van zijn navelstreng koord. Deze kan netjes door de vroedvrouw of vader die uit het raam van de eerste verdieping hangen doorgeknipt worden. Dan zal een strategies geplaatste trampoline moeder en kind een seconde later halverwege in de lucht weer herenigen, en acceptabele regelingen moeten klaar staan om hen naar hun bed te brengen.

Afgezien van een onfortuinlijk geval van herintreding heeft deze methode geweldig gewerkt tijdens het test.

Op een morgen werd ik wakker met een rottig gevoel; mijn verkoudheid was naar het zuiden getrokken van een draagbaar muf hoofd tot een verstopt strottenhoofd. Ik klonk als een Canadese gans; een van de toeterende soort. Beroofd van iedere toon, het enige wat ik er uit kon persen was een teken van leven. Gelukkig was het woensdag 29 oktober.

Een Irakees die in Manchester leefde was geïnterviewd door de BBC. Zijn gehele familie was per ongeluk vermoord tijdens een inval op zijn huis…

De journalist vroeg hem… 'Hoe voelde u zich toen dit gebeurde?'

Denk je eens een wereld zonder televisie in.

Laat mij je mee terug nemen naar vrijdag 24 oktober, het vliegveld London Heathrow.

De laatste commerciële Concorde vluchten zijn net geland om 4.01Pm, 4.03Pm en 4.05 Pm. IJverig gekapte bariton kapiteinen van vliegtuigen en industrieën zijn de hele dag op de televisie geweest en zijn nu afnemend lyrisch over deze uitzonderlijke supersonische passagiers jet. Beroemdheden vertellen hun verhaal. Toeschouwers huilen en zwaaien tot ziens. Grond personeel en baggage afhandelaars hebben een staking aangekondigd.

De kapitein zwaait zorgeloos met zijn hand naar het publiek….'als dit(de Concorde) vandaag aan jullie onthult was als een visie van de toekomst dan zouden jullie het geloofd hebben, toch?'...en ik dacht ja, ik zou het geloofd hebben… hoe kon dit gebeuren? Toen realiseerde ik mij dat het een Engels spraakgebrek was. Vele belangrijke dingen zijn uitgevonden of ontdekt in Engeland(meestal door schotten); maar wij vinden het onmogelijk om ze succesvol voor ons aan de gang te krijgen….televisie, treinen, zwevende dingen, evolutie, computers, de lengte, zenuw verstoorders( dat is er een van mij en ik werk er nog steeds aan), enz

Echter, als je de kans krijgt, lees dan Flatland van Edwin Abott, misschien veranderd het jou leven ook.Groetjes,

Ian Gillan

Copyright © Ian Gillan 2003

* Zie Wordography, Chandra's Koriander

Terug naar:
return to DF index