Dear Friends

DF 41 - Metafysica, een magische bus & een competitie

April 2006

Beste vrienden

Hier op Sunset Boulevard loeren Helen Mirren en Jeremy Irons vanaf de andere kant van de weg mijn kamer in. Ze staan daar samen op een reclamebord ter aankondiging van de miniserie Elizabeth 1.

Ik heb de gordijnen deels dicht gedaan om Jeremy buiten te houden - sorry jongen - en heb Hellen uitgenodigd. Zij kleed zich uit en leest luidkeels The Strangers House van Reginald Hill aan mij voor……

'…Kwelling, rechtszaak, veroordeling, het gebroken lijf opgehangen tot op het punt van de dood, daarna naar beneden gehaald terwijl het leven nog verloren was gegaan en ontwijd. De darmen naar de honden gegooid, het eindelijk levenloze lijk in stukken gehakt om in de rivier gesmeten te worden. Behalve het hoofd welk op een piek gespietst werd op een markante plaats totdat tijd en kraaien het tot een grijnzende schedel gemaakt hadden…'

'Jeetje Helen, dit alles om katholiek te worden in het Engelse 1580 - het maakt ter vergelijking de voorgestelde straf voor de recente zaken van afvallige in Afghanistan nogal beschaafd; dit is bijna bemoedigend.'


Ze denkt dat ik oneerbiedig ben en wordt geďrriteerd, maar mijn hoofd is veilig omdat ze terug moet naar haar film. Ze kleed zich nonchalant en vliegt het raam uit maar niet voordat zij aan mijn vinger gelikt heeft zodat ik makkelijker de pagina's kan omslaan van Brian Greene's Elegant Universe…

Ik gooide een steen in het meer
En het zonk naar de bodem
De golven waaierden uit
Maar de steen werd vergeten
The rimpelingen kwamen terug
Waar we al bang voor waren
Zoekend naar de steen
Maat de opening verdween
Het is ergens in het midden
Ergens beneden
De laatste man die ging zoeken
Was ongetwijfeld bijna verdronken
Hij kwam in tijdnood
Hij kan morgen vaarwel kussen

Theoretische fysici zijn ok zolang ze niet verstrengeld raken in supersnoeren. Bryan Green is beter dan de meeste om ons langs de weg naar oneindigheid te lijden of om ons in ieder geval toe te staan terug te treden voor een beter zicht. Het grote plezier is dat je geen kwantum mecanicien hoeft te zijn om dit te begrijpen.
Sommige ideeën zijn moeilijk uit te leggen omdat ze schokkerend zijn voor de ene gemeenschap en weerzinwekkend voor de anderen. Ik doel op taboe onderwerpen, in het bijzonder die op het gebied van menselijke spiritualiteit. Natuurlijk, sinds de tijd dat god in zijn primitieve vorm gezien werd als een machtig stuk gereedschap - waarmee de doctoren in onze vroegere stammen dagen controle konden uitoefenen - werd iedereen die originele of onconventionele ideeën buiten de heersende stroming verspreide gedemoniseerd als ketter, ongelovige, aanhanger van een cultus of eenvoudig als gek. Dit is bijna zeker de reden waarom Darwin zijn publicatie van zijn grote theorie 20 jaar uitstelde; hij was bang voor de kerk - zoals een 16 de eeuwse opstandeling zou zijn - hij was niet bang voor zijn leven maar voor zijn reputatie. Ik kan hierover nog even doorgaan maar de geest politie vliegt al in het rond.

Hoe dan ook, kan je je het voorstellen om eind 1800 te leven?

Na een korte tijd van bestaan, werd de laatste ontmoeting van de metafysische gemeenschap gehouden op 16 mei 1880. Tennyson klaagde dat 'na 10 jaar van zware inspanning niemand er in geslaagd was om zelfs maar metafysica te definiëren'. Huxley betreurde dat het stierf 'van wegen te veel liefde' en, volgens Dean Stanley (de Donald H. Rumsfeld uit zijn dagen), "We bedoelde hetzelfde als we het maar wisten."

Wel daar heb je je bestuur. Voor mij is de bedoeling duidelijk - levende wezens leven en zullen leven na het stoffelijke. En wat brengt de toekomst, gegeven het feit dat ons bestaan op aarde onhoudbaar is? Absoluut een ander stadium, we moeten ons aanpassen of sterven, evolueren of beëindigen. Geloof Darwin op zijn woord - alsof van rups naar vlinder - maar voorbij zijn dromen. Het is tijd om om hoekjes te kijken.

Hier bij de kerk van het draaiende kruis - dat is de opkomende bijeenkomst tussen mijn tempels - vieren we ons eerste echte interpretatie van de weg die we gaan. Welk pad te kiezen? Degene met de meeste uitdaging natuurlijk. Daar is om te beginnen het minste verkeer. Hoe dan ook dit pad breekt alle regels aangezien zwaartekracht weinig houvast heeft op een metafysische gemeenschap.

Aristoteles, Euclides, Ptolemy, Galileo, Newton, Darwin, Einstein en Hubble hebben allemaal fouten gemaakt, en de bijbel is door mensen geschreven. Grapje meneer!!!

Was het Einstein die bewees dat niets sneller dan het licht kon reizen? Hmmm, als de mysteries van een vergrote geest volledig onderzocht werden dan zouden we realiseren dat we ons naar verafgelegen melkwegen konden denken in een schittering van een ster, denken telt niet. Natuurlijk, als we daar aankomen zullen we ontdekken dat vele van die nevelen al lang dood zijn, maar het licht deed er lang over om ons te bereiken en derhalve schenen zij nog steeds op onze voorvaderen. Gek he?

Euclid zou je overtuigd hebben dat parallelle lijnen altijd afstandsgetrouw waren. Inderdaad was ik bijna zelf een gelovige geworden totdat ik beleerde naar oneindigheid - en ook na de straf uitgemeten toen ik het bewijs aan de kaak stelde. Absoluut meneer, dat is niet mogelijk, behalve op een kleine schaal, en zelfs dan…' dreun! Auw! Maar vanaf mijn achtste jaar vertrouwde ik niets eens meer een enkele rechte lijn, laat staan twee.

Was het Hawking die aandrong dat er niets was voor de zogenaamde Oerknal? Onmogelijk! De Oerknal was alleen een ontvlambaar lek van een andere dimensie - een punt van bruisen.

Ik vraag mij af - doorstond de Metafysische Gemeenschap dezelfde angst als Darwin? Tot nu toe aangezien het moeilijk genoeg was in het klimaat van de 19de eeuw om publiekelijk voor te stellen - zelfs na te denken - dat de herkomst van de mens iets anders was dan de schepping van God. Hoe moeilijk moet het voor deze denkers geweest zijn om deze woorden uit te spreken, om een argument te ontplooien voor een ander leven - anders dan de conventionele hemel?. Dat zou een taboe zijn, gelijk aan pedofilie of rassistische kleineringen vandaag de dag.

Bovendien, hoe bekend zouden zij geweest zijn met het werk van hun eigentijdse filosoof annex leraar Edwin Abbott, wiens bol in 'Flatlands' een extra dimensionale plagerij was - boven alle comprehensie? Nu was er een uitstekende leermethode; neem een bekende situatie, in dit geval drie lijn dimensies, scheur er 1 af - hoogte - en herintroduceer het vervolgens aan het ongelovige publiek als een voorbeeld van vroege superstring. Sommige zeggen nog steeds dat het sociale commentaar vormgegeven in de tekst toonde de werkelijke genie van de schrijver. Nou ja het is misschien een subtiele manier geweest om met het verstikkende klasse stelsel om te gaan - en om priesters als de hoogste order neer te zetten verteld ons zeker iets over zijn brede intenties - maar de uitnodiging om om de hoek te kijken door over het dak te loeren is wat iedere ouder/leraar van nature zou doen als het systeem niet zo stijf zou zijn.

Het idee om om de hoek te kijken is moeilijk te doorzien zelfs volgens de hedendaagse maatstaven, dus stel je voor dat iets wat niet "bestond" een gevaarlijk gebied zou zijn geweest in 1870.De filosofische studie van zijn en kennen is goed en wel als je weer wat je bent - ha, niet mogelijk - en begrijp dan dat weten slechts een manier van omgevings beoordeling is. Mijn vader zou altijd weten wanneer de bus zou komen. Hij zou zeggen 'tel tot vijf…..' en daar als bij magie - zou de rooie Dubbeldekker om de hoek komen; altijd raak.

'Hoe weet je dat Vader?'

'Het is iets wat je zult ontdekken als je opgegroeid bent' antwoordde hij serieus

Inderdaad - een paar jaar later toen ik een paar inch gegroeid was kon ik het rode dak van de bus boven de daken zien terwijl het de hoek naderde. En dus kon ik heel accuraat het moment voorspellen dat hij in zijn geheel verscheen.

Hoe dan ook, als mij fysieke groei net zo gestopt zou zijn op als mijn intellectuele en spirituele groei onderontwikkeld was op die cruciale leeftijd, dan zou ik tot op de dag van vandaag gedacht hebben dat mijn vader "bovennatuurlijke" kennis had, en wat is dat?

Is dat waarom we ons tot goden gekeerd hebben, die klaarblijkelijk alle juiste antwoorden hadden voordat we oud genoeg waren om hoogte te verkrijgen?Het volgende is het bewijs dat onze voorheen goede Engelse Bobbies - ons Engelse Politie Korps die collectief bekend staan als de Politie Service, mijn waarde - of Jongens in Blauw zoals ze liefdevol bekend waren, bewondert en gerespecteerd, de gehele transformatie doorgemaakt hebben van institutionele racist tot alleen eenvoudig dwaas. De snelle verandering kan deels toegeschreven worden aan het feit dat het grote deel van de nieuwe officieren hele-snelle afgestudeerde van de universiteit zijn en helemaal geen echte politie mensen. Een andere factor die hiertoe bijdraagt is het verzuim van de plicht door achtereenvolgend de Eerste Minister en de Ministeries van Binnenlandse zaken, daarmee politifiseren van de politie en hun ontdoen van respect in alle delen van de gemeenschap in plaats van slechts de 'Alle kippen zijn klootzakken' clan. En laten we niet vergeten dat het puberale knip en plak werk van reparatie wetgeving het duidelijke effect had van het vergroten van het gat tussen advocaat en de bestuurders.

Geloof deze recente mededeling(letterlijk).

Leidraad van de Associatie van Politie Officieren:

Indien, als slachtoffers van haat misdrijven of incidenten, individuele onverschilligheid of afwijzing ondervinden van politie agenten dan maakt dit hen voor de tweede keer een slachtoffer.

Secundair kwetsen vind plaats als de politie wel of niet onverschillig is of het slachtoffer afwijst als dat is wat het slachtoffer van de interactie vind.

Of het al dan niet redelijk voor hun is om zich zo te voelen is onbelangrijk.

De plicht is in zijn geheel voor de politie om de interactie te leiden om er zorg voor te dragen dat het slachtoffer er geen blijvend gevoel van secundaire kwetsing aan overhoud

Ik moest dit meer dan eens lezen om de ware dwaasheid hiervan te doorzien.US$450 miljard aan hulp is in de laatste 30 jaar naar Afrika gegaan en desondanks zijn nu de levensverwachting en het Bruto Nationaal Product beide lager dan toen. Zou jij de laatste zin nog een keer willen lezen?

Ik heb heel veel tijd voor die waardige na het eten heer Kofi Annan. Hij begon bijna te stampvoeten tijdens het doorstaan van een interview met de afschuwelijke Blitzer( CNN zou eigenlijk de verachtelijke Tim Sebastian moeten aannemen; hij is smakelijker dan de wolf maar veel meer op de hoogte en hij heeft ook echte giftanden).

Wolf zeker!! De gecastreerde spaniël riskeerde dat de U.N. meer gedaan kon hebben met bepaalde zaken en impliceerde dat het aan de U.S overgelaten werd om actie te ondernemen. Met onvoorstelbaar geduld en diplomatie - ondanks de uitpuilende aderen en gebalde vuisten - onze Kofi legde uit dat de U.N. alleen maar zo krachtig is als de wil van de leden. Hij zou verder kunnen gaan door te zeggen alle belangrijke spelers alleen maar zelf interesse hadden voor het stenen hart van ieder slijmerige betwistbare punt.

Een klassiek voorbeeld - kijk er naar, je vind er zo veel als je maar wilt - vaan een corrupt veto door een permanent lid is China's huidige desinteresse in welke actie dan ook tegen Khartoem als antwoord op de wreedheden in Darfur. Ik vraag mij af wie de grootste investeerder is in Sudan's explosief groeiende olie industrie is - zou dat China kunnen zijn? Domme ik - billenkoek met een natte kipper.Hier is de nieuwe kompetitie, alsjeblieft stuur antwoorden op een of alle twee de volgende vragen

a) Wat is een profeet? b) Wat is de evangelie waarheid? Mooie prijzen voor de meest interessante/humoristische antwoorden - de gebruikelijke regels gelden1.

Groetjes,

Ian Gillan

Copyright © Ian Gillan 2006

Oh overigens - bijna vergeten - Ik heb een nieuw album!2

1 Wat is 'gebruikelijk' vraag jij je af. Vraag het niet aangezien het onwaarschijnlijk is dat ik je het vertel. Ik heb net zoveel problemen met de realiteit als jij….Steve/ed

2 Het is waar, hij heeft het (Caramba Geautoriseerde Informatie Service).

Terug naar:
return to DF index