Dear Friends

DF 48 - Broodrooster gleuf onthulling

Mei 2008

Beste vrienden

Als ik gul ben zou ik kunnen toestaan dat een Tesco Farmhouse brood 9 inches(22,8 cm) lang is(dat is de voet van een gemiddelde vent). Het brood is ok maar er is een probleem met de korst; het past niet in mijn broodrooster. Het interesseerde mij niet zoveel tot ik mij realiseerde dat er misschien een sinistere reden achter deze extra grote sneetjes zat. Ik bedoel hiermee, veel mensen - speciaal kinderen - eten geen korsten, die gooien ze weg en dat is een verschrikkelijke verspilling. We hebben een kwart eeuw geleefd met uitpuilende koelkasten en barstensvolle broodtrommels dus is het tijd om het mes in de overvloed te zetten, of niet.

Hoe dan ook ik geniet van korsten, speciaal als ze geroosterd zijn met een beetje boter en huisgemaakte citroen en clementine marmelade, gemaakt door een vriend van de oogst van mijn tuin.

Nogal tot de verbazing van de verwante toeschouwers nam ik een meetlint naar de beledigende brood eindjes, maar vond het moeilijk ze nauwkeurig te meten. Dus mete ik de openingen bovenop mijn 4 sneen professionele broodrooster - hij staat bekend als een Rowlett Regent welke, in tegenstelling tot mijn helaas overleden Panasonic puntenslijper, vele jaren van dagelijks gebruik heeft overleefd - om de grote van de gleuven te ontdekken waar de korsten niet in konden, ergo zij moeten groter zijn.

De gleuven in de broodrooster waren elk 1.125 inch(=2,8575cm). Er zitten 2 plakken in een brood, derhalve moet de hoeveelheid brood dat niet gebruikt kan worden minimaal 2,25 inch(=5,751cm) zijn. Nagaand dat de totale lengte van een brood 9 inch(=22,86cm) is komen we tot de verontrustende conclusie dat een kwart - yep 25% - van ieder Tesco boeren graan brood waarschijnlijk wordt weggegooid omdat we of de korst niet lekker vinden of omdat deze niet in een normale broodrooster past - ik moet er wel bij zeggen dat mijn gleuven een beetje groter zijn dan de gemiddelde.

Ik denk niet dat een bedrijf als Tesco dit per ongeluk zou laten gebeuren. Dus word ik gedwongen te concluderen dat we veel brood weggooien, dat zeker gebruikt zou kunnen worden, om er zeker van te zijn dat we meer brood kopen dan we eigenlijk eten.

Dat irriteert mij mateloos.

Als de korsten de helft dunner zouden zijn dan kon ieder brood 2 plakken meer hebben en zelfs als de nieuwe slim-line korsten niet gegeten zouden worden allemaal beter af zijn met 1.125 inch(=2,8575cm) brood.

Is er een manier waarop ik dit onder de aandacht kan brengen van de juiste mensen?

Er is een prijs voor het beste antwoord(en) welke bestaat uit een VIP arrangement van 2 kaarten en backstage pasjes voor welk Deep Purple concert dan ook(exclusief Montreux). [Prijsvraag gesloten]

Zoals je kunt zien is het voor mij tijd om aan het werk te gaan.

Cheers,

Ian Gillan

Copyright © Ian Gillan 2008

Groetjes

Andy Jones's competitie inzending.

Volgens de fantastisch interessante website fabflour.co.uk worden er in de UK 12 miljoen broden verkocht. Er van uitgaand dat Tesco het equivilent verkoopt van 10% van zijn 30% markt aandeel zou dit tot de volgende hersen verdovende vergelijking lijden:

12.000.000 x30%(markt aandeel) x 10% = 360.000 broden
X (zeg) 300 dagen in een jaar = 108.000.000 broden
Uitgaand van 25% verspilling komt dit uit op 27.000.000 broden
Uitgaand dat graanschuur brood speciaal brood is zou dit uitkomen op ongeveer 24% van de markt = 6.480.000 broden

Als, zoals je zegt, ieder brood ongeveer 9 inch(=22,86cm) lang is, zou je een broodmuur kunnen bouwen om Tesco's hoofdkantoor. Het is een redelijke veronderstelling dat de muur hoog genoeg zou zijn om het licht tegen te houden op de bovenste verdieping in het kantoor van de directeur. Ik stel voor dat je de versterkers aanzwengeld tot het niveau van de 1970 editie van het Guinnes boek van records en n van je wel bekende schreeuwen te voorschijn haalt. Het benodigde personeel zal dan op de hoogte de hoogte gebracht worden van jouw culinaire ontevredenheid.

Terug naar:
return to DF index